Какво е композитен декинг?

Съвременните довършителни материали са толкова разнообразни и широко използвани, че изглежда, че вече е трудно да се изненадате с някои новости. Съвсем kнеотдавна обаче на пазара се появи нов революционен материал за довършителни материали от ново поколение – композитен декинг, който се нарича още полимерен декинг, WPC или дървено-полимерни плоскости.
Каква е уникалността на такъв довършителен материал като композитен декинг? 
На първо място е необходимо да се отбележи съставът на този материал. Композитният декинг се състои от натрошено до най-малките частици дърво, термопластични полимери от синтетичен или органичен произход, както и специални пластификатори, които значително подобряват техническите характеристики на довършителния материал.
При производството на този довършителен материал много внимание се отделя на съдържанието на влага в готовия композит, което не трябва да надвишава 1%. Ако говорим за процента на съставните части на композитната декинг дъска, то той е: 50-80% от дървесното брашно, докато влажността не трябва да надвишава 8%. Именно тези показатели осигуряват много висока устойчивост на влага при използване на довършителен материал.
Също така си струва да се отбележи химическата съставка на термопластичните полимери, която е линейна структура с физически връзки. Такива връзки изчезват при нагряване и се появяват отново при охлаждане. Това уникално свойство позволява на композитната декинг дъска да приема различни форми.
Отличителни черти на композитните настилки
Също така си струва да се споменат техническите характеристики на такъв довършителен материал като композитен декинг, поради което той може да издържи значителни натоварвания (до 1000 кг на 1 квадратен метър), високи (до + 70C) и ниски (до -500C ) температури.
Най-важното предимство на този довършителен материал е екологичността и чистотата. По този начин, използвайки този довършителен материал във всяка конструкция, никога няма да различите, нито визуално, нито чрез допир, композитна декинг дъска от довършителни материали, изработени от естествено дърво.

Последно добавени

Композитен декинг за терасата

Днес иновативните технологии позволяват създаването на аналози на естествени материали и дори да ги заменят. Дървото отдавна се използва в декорацията на тераси, вили, корабостроене,

ПРОЧЕТИ »